Emri Maqedoni, Sllavet, Greket e Shqiptaret

iiiAlban Daci

Ceshtja e emrit te Maqedonise edhe pse ne pamje te pare duket absurde nuk eshte tamama ashtu. Ballkani ka qendruar ne kembe fale historive dhe identiteteve e do te vazhdoje te qendroje ashtu. Edhe pse ne pamje te pare duket thjeshte nje mosmarrveshje per nje emer, ne te vertete eshte shume me shume se kaq, ka te bej me nje referim territorial te caktuar, me nje histori te caktuar dhe me nje identitet te caktuar.
Greket jane ata qe kane perdorur ne te kaluaren toponime te rreme, ose edhe te perkohshme per pretendime territoriale. Ato akoma mbajne te gjalle ceshtjen e “Epirit” qe eshte nje ceshtje e shtirur. Prandaj, ato e dine shume mire se tolerimet ne lidhje me toponimet dhe emertimet ne Ballkan merren si precedent dhe justifikohen edhe per politika gjeopolitike.
Sllavet, ne te drejten e tyre e ne interesin e tyre, edhe pse ishin mysafire ne territorin qe sot duan ta quajne Maqedonine, ato sot pas shume vitesh duan te deklarohen si zot te shtepise, por ju mungon nje e kaluar, nje histori e fatkeqesisht kane ecur me shekuj gjithmone mbi parimin e vjedhjeve te historive dhe identiteteve te tjera. Keshtu per te justufikuar qendrimin aktual duan te shtiren e te deklarohen si Maqedonas.
Absurd ne gjithe kete histori eshte qendrimi i shqiptareve, te cilet ne menyre asburde vazhdojne te mos shpallin interesin ne shtetin ku jetojne, duke e konsideruar te huaj, edhe pse ai i qeveris, i kontrollon dhe i keqperdor.
Ceshtja e emrit ne te vertete, per shkak edhe te historise se shqiptareve, grekeve, fakti se gjysma e kesaj qe sot quhet Maqedoni ka qene territor Ilir e sot eshte territor shqiptaret duhet te diskutohet se pari mes shqiptareve e grekeve e pastaj edhe me sllavet. Shqiptaret dhe Greket ne kete kane interesa te perbashketa kunder hegjemonise sllave. Prandaj, nuk eshte momenti qe greket te vazdhojen te kene aleance me sllavet sepse me ta i lidh feja.
Sot, shtetet ecin mbi interesa ekonomike, strategjike e gjeopolitike. Pastaj, Shqiperia e Greqia jane dy vende anetare te NATO e keshtu kane me shume pushtet e obligime per tu angazhuar ne zgjidhjen e ceshtjes se emrit te Maqedonise.