Koha sjelle ndryshimet e veta  

1392079_727952240596234_7990508183353949809_nAnila Dahriu, Shkrimtare e Poete ne Diaspore

Cfare hapash jane bere keto 24 vjet te ndryshimeve demokratike ne vendit tone,dhe sa vemendje eshte kushtuar artit…Si ka mundesi qe nje vend te caloje ne kontestin e plote te fjales dhe riperteritjen e vetvetes…persa i perket kultures.

Cfare do t’i sillte nje vendi, nje ekonomi e zhvilluar, pa zhvillimin e artit ,dhe te kultures se vet,ku dhe si perkujdesjen ne lemimin e tij,ku shumica e veshtrojne si nje kohe te humbur…Ku shume poet dhe shkrimtare te shquar..,jane lene ne hijen kohes qe shkon, te zhytyr ne nje dimesion te limituar nga perkrahja e qeverise, persa u perket shkrimeve dhe jeteses se tyre sociale…Per mos te folur per talentet e reja, qe shikohen si eska ne grepat e te pafteve ..redaktore fazul…vetem per nje fitim vetjak…I patalentuari sjelle problem te rende kutures se nje kombi…dekadence dhe injorim i vlerave te verteta, kush ka talente…

Cfare mund te behet ne kete drejtim,kush eshte metoda me e vyer t’i terheqim vemendjen dhe veshin qeverise …Per cfare luftojme per nje hyrje drejt progresit kohor ,me paterica cale-cale… me sy te etur per pushtet dhe egoizem…Ku shumica ka nje mentalitet asurd, do te thosha, te arritjeve individuale, ne menyre qorre dhe te lehtesishme…

Jeta e vendit tone e thonjezuar ne nje horizonte sa absurd dhe demshme, si per artin ,dhe te menduarit per jeten …ku do te shkojme me kete hap?…hapjes se udhes te nje shoqerie, ku pjesa e botes se perparuar, na shohin me syrin e keqardhjes…Nje komb ku nuk ushqen vlerat kuturale,nje vend qe nuk perkujdeset per bijte e tij, te artit te vertet…qe japin dhe shpirtin ,per te rishkruar te verteten…nje vend qe nuk respekton vetveten.Nuk jam opioniste..por jam e shqetesuar,nga banalizimi i jetes sone kulturore…Ekperiencat e para ate krijmtarise time me kane shpene dhe ne kurthe te rrezikshme, ku duhet te kisha kujdes ne hapat qe hidhja…

A vertet ndimohet talenti?!!Dhe ,dicka me e rendesishme qe veshtroj, dhe lexoj kudo, qe qendrat e revistave letrare te vendit time jane vetem te njejta emra…poeti dhe shkrimtari emigrante eshte lene pas dore…Shihet vetem si mjet fitimi…Emigranti ku le kockat, cdo dite per te siguruar nje te arthme, ku dikur ne vitet e para te demokracise ishte shtylla me kryesore e zhvillimit te atij vendi ,dhe eshte..

Kriza mondiale solli dhe pasijat e saja te pashmanshgme, humbja e nje jete te tere…me problemet jetesore te te perditshme, ku shumica do te perveshnin brylat te rifillonin nga e para…Ku nje poet o shkrimtare ne emigracion e di cdo te thote sakrifica, vuajtja mendore, dhe shpirterore, sepse fazat e jetes se perparuar, nen mbinqyerjen e te kaluares, qe nuk mundi te vishte me syte e hipokrizise, duke lene nga pas ate cfare ndodhi ne vendin tone…ate, sakcrifice njerezore mes anijeve fantazma, dhe gomoneve perbindshme, ku klani i kohes hidhte jete njerezish ne det te hapur..Dhe ,ketu lind deshira per te jetuar dhe sfiduar jeten, te besh dicka te madherishme te perjetuar ne dallget mishngrense, dhe te shkruash histortei e verteta te atij vendi, ku u zhvillua me gjake bijash dhe binjesh te vertet ne emigrim..Ku jemi..cfare kerkojme, kur nuk respektojme kockat e njerezve tane…sakrificat e verteta te njerzve, qe sot kerkojne t’i japin atij vendi, nje ndryshim kohor social, ekonomim, kulturore te bazuara ne driten e drejtesise se vertetet,te ndimohet vertet kutura,te ndimohen vertet ata njerz qe shkruajne, arte te vertet…