Arben Malaj: papunesia ne rritje per shkak te influences se politikes

arben-malaj1Arben Malaj nje nder specialistet me te mire jo vetem te ekonomise kombetare, por edhe te ceshtjeve qe lidhen me politikat UE ka postuar ne facebookun tij nje koment ne lidhje me rritjen e papunesise, sidomos me te rinjeve te diplomuar.Sipas Arben Malaj, duke marr shembull edhe Italine kjo ndodh per shkak se politika ka influence jo vetem per punesimin ne institucionet shteterore, por edhe ne sektorin privat.

Arben Malaj shkrun se: “Bazuar ne nivelet shume te larta te papunesise ne teresi dhe te papunesise per te rrinjte e diplomuar ne vecanti. debati per papunesine eshte i veshtire.. Ne disa vende te BE- papunesia per te rrinjte varion ne nivelet nga 30-50%.

Ky nivel papunesie ka shume shkaqe, por nje nga arsyet pse te rrinjte e diplomuar italiane ikin nga Italia (jo vetem nga Italia) eshte pengesa qe ata ndjejne per tu punesuar ne sektorin private. Kjo per shkak se sipas tyre influenca e politikaneve eshte e larte jo vetem per punesimet ne administraten publike por edhe ne kompanite private.

Politikanet mund ta lehtesojne punesimin duke bere reformat ekonomike dhe duke permiresuar ambjentin e biznesit. Kjo krijoj efekte me te plota dhe me te qendrueshme se cdo angazhim tjeter.

Deformimet ne tregun e punes aq me teper nga nderhyrjet politike vetem e ushqejne papunesine.

Lehtesimi i takime direkt ose/edhe online midis ofertave te tregut te punes me kerkesat per pune, ne nivel lokal dhe qendrore, propozohet si nje politike e sukseshme perball papunesise”.

Arbeni