Mathieu Aref reagon ndaj shtremberimit te historise qe i ben profesori arberesh Matteo Mandala

10617396_10202840668120169_440847096_nKjo eshte intervista ku profesori arberesh shtremberon historine http://m.youtube.com/watch?v=uyEe_hN8sPU&feature=youtu.be ! Ky është reagimi im ndaj asaj videos ndoshta e porositur nga propaganda greke (cf. Gjirokastër, ndryshimi i historisë, Rilindja shqiptare nis në shek. XVIII). Kjo video është një maskaradë dhe një propagandë anti-pellazge e drejtuar nga ndjenjat pro-greke. Ekziston një fjalë e urtë që thotë “qentë lehin dhe karvani kalon”. Të gjithë ata që mendojnë (« mendim » nuk do të thotë « pohim shkencor »!) që pellazgët nuk ekzistonin ose se janë një « mit » ato njerëz janë plotë më dredhi dhe nxitës (provokator) dhe nuk janë të aftë për të provuar shkencërisht çfarë pohojnë. Herodoti 2500 vjet më parë, ka pohuar se pellazgët ishin paraardhësit e grekëve dhe jo stërgjyshërit e tyre. Ai bashkë më tragedianët (Eskili, Sofokliu dhe Euripidi) dhe të tjerë jo aq më pak të famshëm, ka vu në dukje zanafillën fenikase dhe egjiptiane të udhëheqësit dhe mbretërit dorianë (dhe jo populli që ishte pélasgo-ilire). Por autorët e lashtë që kanë pohuar përparësinë e Pellazgëve në krahasim më helenët, ishin Hekateu i Miletit dhe Hellanikosi i Lesbosit. Unë them « Helen » sepse është emri i vërtetë i grekëve. Në të vërtetë ëmri “Grek” u shfaq vonë dhe u përhap nga romakët, dhe u përdor (deri sot) vetëm nga të huajt. Eshtë Aristoteli në shekullin e katërt para erës sonë që e përhapi tersërisht dhe gabimisht (pa asnjë dëshmi) këtë emër. Ai na thotë që grekët rrjedhin nga Epiri në një vend ku ekzistonte një kult fetar (adhurim matriarkal pellazg) të traditës para-helene i quajtur “kulti i Graiave”, gjë që shpegohët më mirëfilli në shqip “kulti i grave”. Ndërsa përpara Aristotelit (manipiluës i madh) gjithë shkrimtarët e lashtë kanë thënë të kundertën dmth se Helenet të vërtetë ishin të huaj dhe që e kanë pushtuar vendin e pellazgët (Pellazgia, më kryeqytët Argosin). Për këtë temë të gjitha argumentet, provat dhe referencat gjenden në librat e mi dhe tezën time. Në kohët e lashta nëse Herodotit dhe autorët të tjerë të lashtë nuk kanë bërë studime të veçanta për Pellazgët (shumë mungesa të shkrimëve nder të cilet arkivat që nuk ekzistonin si sot) sikur bëhën sot kërkesat dhe studimet dhe sikur paraqitën tezat sot më pohime të sakta dhe të veifikuëshme. Pra, kishte një siguri të dhënë nga tradita gojore, kujtesës kolektive dhe trashgimi i gjenerateve të mëparshme se pellazgët ishin një popull i lashtë para-helene. Veni re, megjithatë, se Iliada dhe Odisea (tradita gojore dhënë nga pellazgët) janë të parët dokumenta të lashtë shkruar në mesin e shekullit të gjashtë (para erës sonë) në kohën e tiranit Pisistrati e cila gjenealogji tregon që paraardhësit e tij ishin egjiptian ! Homeri në Iliada thotë se Zeusi ishte “Pellazg dhe Dodonas”. Pse nuk na ka thënë se ai ishte grek ?! Kjo është e “vetëmia” fjali që më ndërsej dhe me dha vullnetin (që ne vitin 1968) për të filluar studimet e mia për çeshtjen pellazge dhe të shkruaj dy libra dhe të paraqës një tezë në universitetin e Sorbonës në Paris. Këto i provojnë gjithë botës dhe të gjithëve këto skeptike të regjur që pellazgët ishin popull më i vjetri në Evropë dhe që shqiptarët e sotëm janë pasardhësit e tyre të drejtpërdrejtë përmes Trako-ilireve. Deri tani, asnjë shkencëtar në botë nuk më ka sjellur provat e të kundërtën.

 

ALFRED GJIKOLAJ