Gege e Toske se bashku ne nje Kombe

iiiiii-300x270Eduart Ndocaj, Kryetar i FDSH

Historia e katolicizmit ne Shqiperi ne nje menyre apo tjeter eshte vete historia e Kombit shqiptar. Formula e pagezimit eshte shkrimi i pare shqip: Une te pagezoje ne emer te Atit te Birit te Shenjte. Skenderbeu luftoje per 25 vjet kunder turqeve per ceshtje kombetare por ne menyre te drejteperdrejte shpetoje edhe katolicizmin boterore dhe vete ekzistencen e Vatikanit.
Pape Albani ishte shqiptar e beri reforma te rendesishme per Kishen katolike dhe afroje me shume ortodokset shqiptaret me katoliket drejt nje kishe te vetme.
Nene Tereza e Shqiperise (Kalkutes) simboli i paqes dhe i bamiresise ishte shqiptare.
Katolicizmi shqiptare eshte i lidhur ngushte edhe me Veriun ose me te geget. Pra, kur themi Gege themi kryesisht katolitik e kur themi katolik kuptojme vetem Gege. Nuk te duhet te harrojme Pashko Vasen, At Gjergj Fishte dhe ne ditet tona At Zef Pellumbin.
Ne Shqiperi, permes perdorimit te pushtetit po behet nje politike e qellimshme anti-gege e cila ne te vertete eshte nje politike anti-katolike. Megjithate, Historia nuk mbaron ketu. Nje grup te veshur me pekte te pushtetit, qe perfaqesojne interesa ortodokese, por jo shqiptare e me origjine te huaj duan te minojne geget duke fut vllavrasjen mes gegeve katolik e gegeve musliman.
Geget gjithmone kane pasur nje harmoni shembullore mes veti se mbi fete kane vene Kombin. Shembulli me i mire eshte Lura, ku gjysma e fshatit jane katolik e gjysma tetjer jane musliman e festojne se bashku. Ndajne dhimbjen se bashku e kane varre se bashku te ndare ne varre katolike e myslimane. Gegeria eshte Gjeneza e katolicizmit shqiptar dhe Gjeneza e vete Kombit sepse mitet dhe herojne jane nga keto ane. Geget jane vellezer me tosket e nuk duhet te shikojne ndasite, por historine qe kane jetuar se bashku, duhet te kujtojne gjakun qe kane derdhur per Kombin. Geget asnjehere nuk kane qene paragjykues ndaj toskeve, asnjehere nuk i nda tosket nga Kombit.
Prandaj, eshte momenti i duhur qe gege e toske te jene se bashku per nje Shqiperi me te forte. Harmonia mes gegeve e toskeve do te bente te mundur qe grupe te caktuara antishqiptareve te veshura me nje ortodoksizem antishqitpar te mos jene faktor. Si gege e katolik qe jam, por mbi te gjitha si shqiptar u bej thirrjeve gegeve e toskeve te bashkohen te gjithe se bashku me rastin e vizites se Papa Francesco qe do te sjelle paqen dhe besimin ne shtepite tona.