Rama dhe injorimi europian

Edi_rama-PSKy është problemi kryesor i Ramës, fakti që injorohet. Europa dihet pergjithësisht çfarë këndvështrimi ka për Shqipërinë, e ka parë gjithmone si vend jo vetëm të prapambetur, por të dështuar, dhe lidershipin shqiptar si strehë e idiotëve e maskarenjëve, shkaktar kryesor të dështimit të vendit. Në këtë aspekt Rama shikohet dy herë dështak. Përveçse pjesë e lidershipit shqiptar, ai vjen dhe nga një jetë personale e profesionale totalisht e kolapsur, dhe prezenca e tij në krye të shtetit konsiderohet kthim prapa për Shqipërinë. Rama thotë se është piktor por s’ka asnjë punim të ekspozuar e shitur, dhe kjo për europianët quhet dështim. Rama s’ka finesën e politikanit modern (flet me duar e me këmbë si shtresat e ulëta), është i vrazhdë në arsyetim, naiv në llogjik, inferior ne komunikim për shkak të nivelit të ulët arsimor (kryeministrat europianë të Lindjes sot janë të diplomuar në universitete perëndimore). Në shumë aspekte Rama ngjan me Zapatën (kryengritësin e fshatarëve meksikan të shek. 19), sidomos në aparencë, kur sajohet/ngjishet me kostum, jelek e kollare. Rama i shkretë “përpiqet”, por pa rezultat. Bie fjala, hyri me “kurajo” në Lazarat, por të nesërmen i vranë një bankier të fuqishëm në mes të Tiranës. Kaq i duhet Europës ta shikoj Ramen si dështak. Apo tjetra, deficiti/vjedhja gjigande në bankën e shtetit… Nga ana tjetër, fqinjët ballkanas (që vijojnë të na përgojojnë me nota të zeza prej qindra vjetësh) Shqipërinë s’duan ta shikojnë si partnere. Më shumë marrin seriozisht Hashimin se Edvinin (dhe Hashimin pse Kosova është e lidhur me Amerikën, para të cilës ndjehen inferior edhe vetë europianët). Rama është ortodoks si fqinjët, por për këta të fundit ortodoks i mirë është ai që punon kundër Shqipërisë. Rama u takua së fundi me ta në Berlin, por ata e sabotuan konferencën, dhe shtrënguan deri dhe Merkel t’i nënshtrohej linjës së tyre të vjetër të Ballkanit “fuçi baruti”, që do të thotë se Shqipë