Tension dhe perplasje mes Greqise e Maqedonise per ceshtjen e emrit

Venizelos_Popovski1

nga Dionis Xhafa

Ministri i Jashtëm, Nikola Popovski ka thënë disa herë në media se për shtetin e Maqedonisë çështja e emrit nuk është prioritet.

Ndërkohë, kësaj deklarate të Popovskit, i është kundërpërgjigjur MPJ-ja e Greqisë, e cila njoftoi se Greqia ka bërë hapa progresi në drejtim të përparimit të emrit, me qëllim që të gjendet një emër korrekt për të dyja palët.

Venizelos po ashtu ka kritikuar edhe presidentin Ivanov, duke thënë se deklaratat e tij, se “vetoja për në NATO është veprim i pamoralshëm”, nuk e përmirësojne marrëdhënien mes shteteve.

Greqia dhe Maqedonia i kanë tensionuar marrëdhëniet bilaterale më së shumti pas vitit 2008, kur shteti grek i vuri veton Maqedonisë, që të mos mund të anëtërësohet në NATO.