C’te bejme, te festojme me Enverin apo pa Enverin

received_10152550949156317Alban Daci

70 vjetori i Clirimit. Menjehere polemike, u cliruam apo u ripushtuam? Nuk ka dyshime se Shqiperia eshte cliruar 70 vjet me pare. Kjo ka arrritur nga te gjithe shqiptaret, nacionalistet, komunistet e thjeshte e te ndershem dhe ballistet. Por, Shqiperia u cliruar edhe nga Lufta e aleateve ne Perendim dhe e Rusise ne Lindje. Keto jane fakte historike. Problemi i Shqiperise vazhdon pas clirimi ose me sakt ne kohen e Luftes, ne Konferences e Jaltes, ku Shqiperia u braktis nga Perendimi dhe u la ne bllokun e lindjes. Mbreteria nuk ishte me e nuk mund te pretendonte per te rimarr menjehere pushtetin. Komustet te ndihmuar nga Jugosllavia, nga Bashkimi Sovjetik si dhe duke shfrytezuar nje pabarazi te madhe mes qytetareve, u forcuan dhe moren pushtetin. Ketu fillon nje ripushtim i ri i Shqiperise dhe kjo edhe per faktin e kesaj Europe qe kemi sot, qe vendosen bashke me SHBA ta linin ne ate kohe Shqiperine nen influencen e Lindjes. Dukej sikur Perendimi nuk ishte i interesuar per kete pjese te Europes. Kalimi i Ushtrise Nacional Clirimtare ne Parti Komuniste dhe marrja e pushtetit prej tyre, automakisht lufta dhe clirimi do te identifikoheshin me ta e simbol do te ishte Enver Hoxha lider absolute brenda Partise e lider i padiskutueshem, komadant i forcave te armatosura. Shqiperia ka probleme te medha me figurat dhe me historine. Keq me Zogun e me keq me Enverin. Lind pyetja a mund te shmanget figura e Enver Hoxhes ne Clirimin e Shqiperise? Po te flasim pa emocione jo! Por a duhet te promovohet Enver Hoxha? Sot, nuk eshte e modes te identifikohesh me te! Atehere c’duhet te bejne shqiptaret e Shqiperia? Situate e veshtire e pergjigje e veshtire. Ky eshte realitet! Une, mendoj se sot Shqiperia, duhet te jete krenare qe eshte shtet i Pavarur, i rreshtuar nga Perendimi, andej nga eshte me histori e me te kaluaren, qe eshte anetare e NATO-s si dhe mendoj se festa e Clirimit duhet te jete nje feste parimore kombetare, duke ju referuar gjithe Kombit dhe jo figurave politike qe shfrytezuan momentin dhe rastin per tu shenderruar ne personazhe te padiskutueshme historike. A. Daci