Gjermania e Kosova

0,,18109951_302,00
Gjermania eshte sot per sot fuqia me e madhe ekonomike e BE. Ajo jo vetem ka dale nga kriza, por po njeh rritje te paparashikueshme ekonomike. Gjermania dhe e gjithe Europa Perendimore pas Luftes II Boterore pesuan rritje ekpnomike fale ndihmave amerikane ne dollare nepermjet Planit Marshall. Pra, Gjermania sot eshte keshtu sic eshte fale USA dhe ekzistences se nje plani per te rimekembur vendet e Europes Perendimore. Fale rritjes ekonomike dhe jo vetem, Gjermania po luan rolin e nje fuqie leader ne Europe dhe ne vecanti brenda BE. Te qenit leader she fuqi do te thote te kesh edhe pergjegjesi me te medha se vendet e tjera. Kete ka me shume se nje shekull qe e ka deshmuar USA duke u bere garante i gjithe Perendimit dhe i vendeve demokratike neper Bote. Situata ne Ukraine po deshmon se gjerat nuk kane ndryshuar shume ne krahasim me Luften e Ftohte. Nje ndryshim thelbesor eshte fakti se Gjermania eshte e bashkuar, ben pjese ne demokracite Perendimore dhe eshte fuqia me e madhe ekonomike ne BE. Por vetem kjo nuk mjafton ne realitetin e ri Europian e Boteror. Gjermania duhet te bej me Europen e sidomos me Kontinenti ate qe bene USA me Gjermanine. Pra, Gjermania duhet te krijoje nje progrM te ngjashem me ate te Marshall per rimekembjen e vendeve te Ballkanit Perendimore si Kosova, Shqiperia. Gjithashtu nuk mund te lihet jashtevemendjes Greqia. Gjermania duhet te rris investimet ne keto vende e te shpejtoje procesin e integrimit ne BE.
Rasti i Kosoves eshte shume i rendesishem per Gjermanine, Rajonin dhe ekulibrat mes sllaveve dhe gjermaneve. Eksodi i kosovareve eshte nje rrezik per sigurine e Gjermanine sepse prish ekuilibrat ne Rajon e hap rrugen per skenare te rej si ai i Ukraines. Gjermania duhet te jete shume e pranishme ne Kosove me politikat e saj te zhvillimit e integrimit. Gjithashtu, Porti i Durresit duhet te jete nje porte e rendesishme per Gjermanine dhe Europen Veriore.

Nga Alban Daci