Tom Doshi dhe Eduart Ndocaj rikthejne vlerat katolike dhe demokristiane ne Parlamentin shqiptar

fb_img_1482422917669
Faktori kalolik ka qene nje nder faktoret me te rendesishem te historise se shtetformimit, te shoqerise dhe te ngarjeve te fundit.
Ardhja e Komunizmit me ngritjen e kultit te individit dhe besimit tek lideri dhe jo tek Zoti, u godit shume besimi fetar ne Shqiptare e nje goditje te rende mori edhe besimi katolik.
Shume sherbetor te Zotit, te Kishes dhe prifterinj u denuan, u ekzekutuan dhe u perdoren si skllever ne pune te detyruar.
Me ardhjen e Demokracise, linden edhe subjekte politike me orientim demokristian, por ishin orekstruar aq mire sa asnje drejtues i tyre nuk kishte lidhje me formimin demokristian e as me vlerat katolike.
Pra, subjektet demokristiane te themeluara pas viteve ’90, nuk ishin promovues te vlerave te komunitetit katolik apo te filozofise demokristiane, por ishin vetem pjese e lojes per pushteti dhe te interesave te ngushta miskine.
Kjo beri qe per vite me radhe te mos behej asgje per personat e Kishes apo per ata qe ishin me te vertete martire te fese dhe te kombit, sepse katoliket shqiptare nuk i kane ndare asnjehere keto dy gjera.
Sot, eshte nje dite e rendesishme per parlamentarizmin shqiptar, per Kishen Katolike dhe per demokracine tone te brishte, sepse simboli i vuajtjeve te Regjimit, Kardinali Ernesti ka mbajtur per here te pare pas 70 viteve fjalen pershendetese ne foltoren e Parlamentit.
Kjo eshte bere e mundur fale dy personave, Tom Doshi dhe Eduart Ndocaj, qe kane histori te rendesishme si familje katolike e patriotike ne Veriun e Shqiperise.
Realiteti i demokristianeve shqiptar sot per sot eshte ne ditet me te veshtira, sepse kemi kryetar demokristianesh qe jane valltare dhe nuk kane asnje lloj interesi e nuk bejne asnje lloj perpjekje per perfaqesimin e vlerave katolike, te komunitetit katolik dhe ne formimin e tyre s’kane fare po fare lidhje as me filozofine politike demokristiane.