Dallimi mes Ataturkut dhe Erdogan!

Nga Alban Daci

Ataturku, statisti me i madh i Turqise ne dy shekujt e fundit, ai ishte krenar qe ishte me oeigjine shqiptare, por ne kete foto e shohim duke kercyer valle shqiptare pasi ka marre pjese ne martesen e nje vajze me origjine dibrane qe jetonte ne Stamboll.

Erdogan me inskenimin e grushtit te shtetit eliminoi eliten e paster shqiptare qe ka qeverisur Turqine qe nga koha e Ataturkut.
Ky eshte Erdogan sot!

Fotografia eshte origjinale dhe e vertetuar me dokumente dhe deshmite e kohes.

Komuniteti Dibran qe nga koha e Skenderbeut ka pasur influence te jashtezakonshme.

Mjaft dibrane nga Kalaja e Dodes te larguar ne fillim te viteve 1900 drejt Turqise u bene eskponent te rendesishem te jetes politike, ekonomike dhe social te Turqise, sidomos ne Izmir, Burse, Ankara dhe Stamboll.

Ata akoma ruajne traditat e zones dhe flasin shqip vetem dialektin gjuhesor te Kalase se Dodes.

Disa prej tyre jane kusheri me familje time per shkak te lidhjeve te gjakut te gjysheshes time, bije e nje dere shume te respektuar e te fuqishme ne Ceren te Kalase se Dodes, deres se Ahmet Kadise.

Nga mbiemrin Kuptohen qe kane qene me funksion gjykates, sepse turqisht (kadi eshte gjygjtar) dhe me shume reputacion ne zone.