ÇFARE DO TE NDODHE NGA RENIA E LIRES NE TE ARDHMEN ME TURQINE?

ÇFARE DO TE NDODHE NGA RENIA E LIRES NE TE ARDHMEN ME TURQINE?

Më e keqja mund të jetë duke ardhur për Turqinë. Lira turke ka rënë më shumë se 40 për qind kundrejt dollarit që nga janari, duke u përzier fuqishëm me politikën konfrontuese, konfuzionin e politikës ekonomike dhe rritjen e normave të interesit në SHBA. Shkallëzimi i një sulmi politik me Shtetet e Bashkuara ka nxitur luhatshmëri dhe ka zhvlerësuar më tej lirën kundrejt valutave të tjera. Qytetarët turq që shpresojnë për lehtësim mund të mbeten të zhgënjyer.

Presidenti Rexhep Tajip Erdogan ka patur një ton sfidues në ditët e fundit, duke hedhur poshtë thirrjet për masa emergjente që do të mbështesin lirën dhe do të nxirrnin përmbytjen e parave duke lënë Turqinë. Ri-zgjedhur në qershor, Erdogan ka investitorë të mëtejshëm të shqetësuar duke iu rezistuar rritjes së normës së interesit, si dhe krizës të përshkruar nga ekonomistët.

“Unë nuk mendoj se tregu do të ndryshojë mendje, presioni do të vazhdojë derisa Erdogan të bëjë një kthesë”, tha Carsten Hesse, një ekonomist në Berenberg.

Rritjet e normës së interesit nga Rezerva Federale e SHBA ka vënë nën presion tregjet në zhvillim muajt e fundit pasi investitorët vendosin paratë e tyre për të përfituar nga kthime më të larta në Shtetet e Bashkuara. Turqia është një ndër ekonomitë më të pambrojtura, por nuk është i vetmi vend në telashe. Argjentina i kërkoi Fondit Monetar Ndërkombëtar një paketë shpëtimi prej 50 miliardë dollarësh në qershor.

Shumë kompani turke kanë kërkuar të ulin kostot e tyre të huamarrjes në vitet e fundit duke marrë hua në monedha të huaja. Vëzhguesit shqetësohen se firmat tani do të mbeten prapa në kredi, sepse klientët i paguajnë ato në lira.

Me inflacionin që tashmë konkurron në shifrat e dyfishta, rrëshqitja e monedhës premton të bëjë prodhimet e importuara shumë më të shtrenjta në Turqi.

“Edhe një recension dhe një krizë borxhi që do ta detyronte Turqinë të zbatonte kontrollet e kapitalit dhe të kërkojë një ndihmë financiare nga FMN nuk mund të përjashtohet, Turqia ka tani shumë më pak hapësirë për të hedhur poshtë rrugën që më parë”, sipas Hesse.

Turqia tani mund të kërkojë injektimin e të hollave nga një burim i jashtëm, por opsionet e tij janë të kufizuara. Ndryshe nga përfituesi i fundit i ndihmës Greqia, Turqia nuk është anëtare e Bashkimit Evropian si dhe nuk përdor euro. Kjo do të thotë se Banka Qendrore Europiane dhe vendet e pasura në Evropën Veriore ndoshta nuk do të mbështetin projektligjin. Marrëdhëniet me Shtetet e Bashkuara kanë qenë rrallëherë të tensionuara.

Administrata e Trump njoftoi plane të premten për dyfishimin e tarifave të metaleve. Udhëheqësi turk mund të ketë më shumë fat me Kinën, Katarin apo Rusinë. Erdogan bisedoi me presidentin Vladimir Putin të premten, një bisedë për lidhje më të thella ekonomike dhe tregti të dobishme reciprokisht, sipas mediave ruse shtetërore.

“Unë mund të imagjinoj se disa vende do ti japin para Turqisë, ata mund të blejnë vetë ndikimin e madh politik mjaft të lirë”, bëri me dije Hesse.