KUR POPULLI KERKON DRITE , PSE NE SHQIPTARET HESHTIM NDAJ BANDAVE RAMA , META DHE BERISHA&BASHA

KUR POPULLI KERKON DRITE
Rumania filloi valen e tretë te protestave,qe janë ngritur kundër sulmit në institucionet anti-korrupsion të qeverisë,nga qeveritaret e korruptuar.
Ne demonstrata kane ardhur mjera emigrante rumunë nga jashtë vendit ,qe janë larguar prej kohësh nga vendi.
Rumania shpesh quhet vendi më i korruptuar në Bashkimin Evropian. Për të luftuar korrupsionin në Rumani, janë krijuar organe të veçanta, anti korrupsion…
Në vetëm pak vite antikorrupsioni kish demonstruar punë efektive në Rumani, shum zyrtarë të drejtësisë, qeveritarë të lartë dhe oligarkëve dhe fëmijë te këtyre pacaureve, por tani trupës anti-korrupsion kanë filluar sistematikisht ti vene ” shkopinje në timon.”
Që nga viti 2006, më shumë se 90 ish ministra rumunë, senatorë dhe deputetë janë ndjekur penalisht për korrupsion. Nën valën e përndjekjes anti-korrupsion, edhe zyrtarë të vegjël u kapën dhe biznesi që u copëtua në skemat e hijes. Në vitin 2013, rastet e korrupsionit u hetuan per 1,000 zyrtarë, duke përfshirë 68 ministra dhe ligjvënës të rangut të lartë. Në vitin 2015, Gjykata Supreme e Rumanisë hapi një çështje penale kundër ish kryeministrit Viktor Ponta të Partisë Social Demokratike. Ponta u akuzua për pastrim parash, evazion fiskal. Në 2017 bankën e të akuzuarve ishte ish-ministri i Turizmit Elena Udrea dhe Ioana Basesku, e bija e ish-presidentit të Rumanisë, Traian Bashesku, i cili është akuzuar për mashtrim, ryshfetit dhe mashtrim korrupsionit gjatë financimit të fushatës zgjedhore në vitin 2009. Në vitin 2017, Gjykata Supreme e Rumanisë e mbylli çështjen kundër Social Demokratit Viktor Ponta. Në korrik, shumica e parlamentarëve mbështetën dobësimin e legjislacionit në fushën e luftës kundër korrupsionit. Në të njëjtin muaj presidenti, në përputhje me vendimin e Gjykatës Kushtetuese hodhi poshtë kreun e Kontrollit Kombëtar Anti-Korrupsion Laura Koveshi.
Kjo ngjarje qe shkendij per gjith rumanin. Protestat masive mblidhen, herë pas here gjatë gjithë vitit.
Korrespondentet nuk kuptoin se çfarë po ndodhte në vendin fqinj, ndërsa rumunët po instaloin tashmë tenda.
Protestat vazhdojnë, nuk kufizohen vetëm në kryeqytetin e Rumanisë, njerëzit dolën në rrugë në qytete të tjera të vendit. Mijëra protestues dolën në rrugët e Pitestit, Konstanta, Iasi, Sibiu. Demonstrata të vogla u mbajtën në qytete të tjera.
Por ata qe i dhanë flake këtyre protestave qene emigrantët
Sidomos ditët e fundit të protestave – rumunët që jetojnë jashtë vendit filluan të vijnë në vend në prag të një proteste anti-qeveritare.
Shumë prej tre milionë rumunë që jetojnë jashtë vendit, pretendojnë se ata ishin të detyruar të largohen nga vendi për shkak të korrupsionit, pagave të ulëta dhe mungesa e mundësive dhe humbja e shpreses..
Qindra mijëra rumunë kanë nënshkruar peticionin për të miratuar një ligj që do të ndalojë persona të akuzuar për korrupsion dhe vepra të tjera, për të mbajtur poste publike.
Rumunët, sipas të dhënave të Bankës Botërore, punonin 3-4 milionë rumunë çdo vit ata bien ne shtëpi rreth 5 miliard $.
Qindra e mijëra njerëz, te një vendi te pasur dhe te bukur,vuajnë varferin, kur rumania është e kontrolluar nga hajdutët, të cilët vetëm të mbushin xhepat e tyre, si ne gjith ballkanin, a, me gjere .Asnjë , zemërim popullor, as ledhatimet dënime nga Brukseli, ata nuk i kane frikë. Pra, populli rumun ka vendosur për të ndryshuar pushtetin me forcë , kur rruge tjetër nuk ka,..
Kjo është, lufte kundër korrupsionit në Rumani ,nuk mundet te behet nga opozita apo elitat politike,te cilat kane degjeneruar , këta krimba te pushtetit,krijojnë zbrazëtira në legjislacionin anti-korrupsion për zyrtarët që shkelën ligjin. si ne rumani, por ne gjith evropen lindore e me gjere..Popujt janë zgjuar, cdo demagogji ka marre fund.. Edhe ne vende si shqiperia stuhia anti korrupsion do vije ndoshta dhe pa pritur ndonse demagoget këtu janë te medhenje sic eshte dhe varfëria legjend.Kur popujt kerkoin drite, i flakin pa mëdyshje demagogjit e errësirës, Po vijne levizjet e medha popullore, ato nuk i ndal kush..
Lad bizhga@