E jashtëzakonshme/ Sondat e ESA fotografojnë liqenin e akullt në Mars

Një nga sondat e dërguara nga ESA-s, gjatë marshimi reth Mrasit ka kapur këtë imazh mbresëlënës.

Ne e dinim se kishte ujë të lëngshëm në Mars, tani e dimë se ka edhe akull në sasi fenomenale. Hulumtuesit në Agjencinë Evropiane të Hapësirës (ESA) kanë vënë re në sipërfaqen e planetit Mars një krater të mbushur me akull.

Anija e anijes ESA Mars Express, e nisur më 2 qershor 2003, ka qenë rreth Planetit të Kuq për 15 vjet. Kamera stereoskopike me rezolucion të lartë (HRSC) kapi pesë grupe të ndryshme, secila e kapur në një orbitë të ndryshme. Të grupuara së bashku, këto kende krijuan këtë imazh të pabesueshëm: krater me akull.

Ky krater, i gjerë 82 km, ndodhet në ultësirën e Marsit verior, vetëm në jug të një hapësire të madhe dunash që rrethon një pjesë të kepit të planetit verior (të quajtur Olympia Undae), në fytyrën e fshehur të planetit. Fundi i kraterit është rreth 2 km nga buza e tij, dhe kubi i akullit me një gjatësi prej 1.8 km, pavarësisht nga sezoni (sepse ka sezone në Mars).

Duket se kjo masë masive e akullit është vetë-ushqyer: akulli freskon ajrin që qarkullon mbi krater, krijon një shtresë të ftohtë që bie ndërsa ftohet, duke formuar një mburojë natyrore mbi akull e cila nuk nxehet, kështu që nuk shkrihet.