Ja traditat e Krishtlindjeve në këto vende të botës

Laughing friends enjoying candlelight Christmas dinner

Në të gjithë botën Krishtlindjet festohen sipas traditave dhe kulturave të vendeve të ndryshme. Krishtlindjet mund të festohen shumë ndryshe nga vendi në vend, duke u përqendruar në aspekte të ndryshme të historisë që ata e kanë traditë.

Në këtë artikull do ju tregojë përmes disa historive, se si festohen Krishtlindjet në disa vende të botës.

Traditat e Krishtlindjeve në Australi

Në Australi, 25 dhjetor i takon pushimeve të verës, kështu që shumë nga njerëz udhëtojnë jashtë për të festuar Krishtlindjet. Ngjarja më e popullarizuar e sezonit të Krishtlindjeve quhet Carols by Candlelight. Njerëzit bashkë gjatë natës  për të ndezur qirinj dhe për të kënduar këngët e Krishtlindjeve.

Krishtlindjet në Kinë

Numri i vogël i të krishterëve në Kinë i quajnë  Krishtlindjet Sheng Dan Jieh, që do të thotë Festivali i Shenjtë i Lindjes. Ata dekorojnë shtëpitë e tyre me gjelbërim, postera dhe zinxhirë letrash me ngjyra. Familjet vendosin  pemën e Krishtlindjeve, dhe e  quajnë atë  “një pemë drite” duke e dekoruar me fenerë, ndërsa lulet dhe zinxhirët e kuq simbolizojnë lumturinë.

Traditat e Krishtlindjeve në Angli

Anglia gjatë Krishtlindjeve ka një mot jashtëzakonisht të ftohtë, të lagësht dhe pa diell. Por magjia që krijohet brenda shtëpive britanike është e pakrahasueshme. Ata shkëmbejnë dhuratat, pjekin biskotat tradicionale dhe kalojnë një ditë të përkushtuar Krishtlindjeve.

Të gjithë mblidhen rreth pemës dhe njëri nga pjesëtarët e familjes tregon  një histori klasike pushimi. Fëmijët i shkruajnë një letër Atit për Krishtlindje me dëshirat e tyre dhe e hedhin letrën e tyre në zjarr, kështu që dëshirat e tyre mund të kalojnë nga oxhaku.

Traditat e Krishtlindjeve në Francë

Festimet e Krishtlindjeve në Francë fillojnë  më 5 dhjetor, që është Shën Nikolla Eva, por Eva e Krishtlindjeve është koha më e veçantë në festën e Krishtlindjeve të Francës. Në ditën e Krishtlindjeve, familjet shkojnë në kishë dhe më pas gëzojnë një gosti të bollshme me ushqimet e mrekullueshme, duke përfunduar me bukën tradicionale de Noel, një tortë të mbushur me gjalpë.

Traditat e Krishtlindjeve në Gjermani

Familjet gjermane përgatiten për Krishtlindje gjatë të ftohtit  të dhjetorit. Katër të diela para Krishtlindjeve, ata bëjnë një kurorë të Adventit të bredhave ose degëve të pishës që kanë katër qirinj me ngjyrë. Ata ndezin një qiri në kurorë çdo të diele, këndojnë këngët e Krishtlindjeve dhe hanë biskota të Krishtlindjeve.

LEXO DHE :  Cunami në Indonezi/ Frikë nga një tjetër shpërthim vullkanik

Krishtlindjet  në Holandë

Në Holandë fëmijët presin me padurim ardhjen e Sinterklaas në Ditën e Shën Nikollës në 6 dhjetor. Sinterklaas është një peshkop i dashur. Ai vesh rroba të kuqe dhe në kokë mban një kapelë të gjatë. Sinterklaas udhëton me anije nga Spanja në portin e Amsterdamit çdo dimër. Ai sjell kalin e tij të bardhë dhe një thes të madh plot me dhurata për fëmijët. Familjet festojnë St. Nicholas Eve në shtëpi me shumë ushqime të mira, çokollatë të nxehtë dhe një ëmbëlsirë prej letre ku në të shkruhet  emri i fëmijës më të vogël të familjes.

Traditat e Krishtlindjeve në Itali

Sezoni i Krishtlindjeve në Itali fillon të dielën e parë të Ardhjes, që është katër të dielave para Krishtlindjeve. Panairet e Krishtlindjeve shfaqin fishekzjarre  së bashku me muzikën e pushimeve. Familjet shkojnë në tregjet e Krishtlindjeve për të blerë dhurata. Disa familje ngrijnë një pemë  Krishtlindjesh dhe e dekorojnë atë. Ata mblidhen çdo mëngjes ose në mbrëmje për të ndezur qirinj dhe luten.

Traditat e Krishtlindjeve në Meksikë

Krishtlindjet në Meksikë përkojnë me kohë të ngrohtë dhe e të butë në. Familjet vizitojnë dyqane për të blerë, stolitë, dhe ushqime të mira për të ngrënë në treg. Ata dekorojnë shtëpitë e tyre me zambakë dhe me gjelbërim. Krijojnë vetë zbukurimet për të dekoruar shtëpinë deh pemën me shirita letre dhe fenerë.

Traditat e Krishtlindjeve në Spanjë

Sezoni i Krishtlindjeve në Spanjë fillon më 8 dhjetor. Atje dekorohen  kishat dhe tregjet gjatë gjithë sezonit të Krishtlindjeve. Këngët dhe zhurmat e lodrave të krishtlindjeve përfshijnë gjithë vendin. 

Traditat e Krishtlindjeve në Suedi

Në Suedi, festimet e Krishtlindjeve fillojnë më 13 dhjetor me Ditën e Shën Lucia, e cila feston shenjtorin mbrojtës të dritës. Vajza më e madhe zgjohet para agimit dhe vishet  si “Mbretëresha e Dritës” me një fustan të bardhë të gjatë. Ajo mban një kurorë me gjethe në kokë, dhe këndon  “Santa Lucia”, Vajza  shkon në të gjitha dhomat e gjumit  për t’u shërbyer kafe të gjithë anëtarëve të familjes. Edhe fëmijët e vegjël në familje ndihmojnë. E gjithë familja ndihmon për të zgjedhur pemën e Krishtlindjes vetëm një ose dy ditë përpara Krishtlindjeve.