Qytetet më të mira për turizëm në botë për vitin 2018

Euromonitor International's annual list ranks global cities in terms of visitor numbers. Asia is the biggest player in the rankings. Singapore will welcome close to 8.6 million international visitors in 2018, up 5.3% from last year.

Qendrat urbane në botë do të presin rreth 1.4 miliardë anembanë botës gjatë këtij viti në prag festash. Kompania kërkimore e tregut në Mbretërinë e Bashkuar, Euromonitor International, sapo ka lëshuar raportin e 100 vendeve më të mira për vitin 2018, një renditje vjetore e qyteteve më të njohura në botë me ardhjen e turizmit ndërkombëtar. Edhe një herë, Hong Kong-u kryeson listën.

Afërsisht 30 milion turistë priten të udhëtojnë në rajon gjatë festave të fund vitit –dhe më shumë se 50% e tyre do të jenë nga kontinenti kinez. Trafiku ajror global po rritet vazhdimisht për vite dhe 2018 nuk bën përjashtim. Studimi i kryer nga Euromonitor International nga 600 qytete, shpjegojnë se ardhjet globale përbrenda pritet të rriten me 5% gjatë këtij viti.

Azia vazhdon të jetë instrumenti kryesor në renditje, me 41 nga 100 qytetet më të mira që bëjnë pjesë në kontinent. Bangkok ra disa pozicione më poshtë në renditje, duke u renditur në vendin e dytë me rreth 24 milion vizitorë që priten të hyjnë këtë vit, ndërsa Singapori, Makau, Kuala Lumpuri dhe Shenzhen janë renditur në vendin e 10 –të.

“Deri tani, Japonia dhe India kryesojnë listën si dy nga qytetet më të mira”, sipas Euromonitor International, duke theksuar se “qytete të tilla si Osaka dhe Chiba kanë treguar një rritje mesatare vjetore prej 43% dhe 35% respektivisht ndërmjet vitit 2012 dhe 2017”.

Nga ana tjetër, Londra renditet në vendin e tretë, duke pritur rreth 21 milion turistë ndërkombëtarë. Rivalët e saj evropianë – Parisi, me 16.9 milionë dhe Roma, me 9.7 milionë turistë – duhet të renditen në vendin e gjashtë dhe në vendin e 15, respektivisht.

Megahub Dubai është në vendin e shtatë, me 16.7 milion vizitorë, megjithëse Euromonitor International raporton se rajonet e Lindjes së Mesme dhe Afrikës kanë rënë shumë më poshtë në renditje në përgjithësi, siç mund të jenë edhe qytetet si Jerba dhe Sousse në Tunizi dhe Sharm El Sheikh në Egjipt, në të cilën rënien e pati për shkak të sulmeve terroriste.

Kajro, megjithatë, po kthehet disa renditje më poshtë duke shkuar në vendin e 50 në listën e këtij viti, me 4.9 milionë vizitorë ndërkombëtarë që priten të hyjnë. Euromonitor International emëron Mumbai, Porto, Osaka dhe Jerusalemin si qytetet më të mira që duhet të shihni.

Mumbai do të hyjë në krye të aziatikut vitin e ardhshëm, me një rritje prej 19 për qind të ardhurash të pritshme dhe është i përgatitur të ketë fluksin më të lartë, si pasoj e ndërtimit të ri të aeroportit ndërkombëtar Navi Mumbai, e cila do të operojë fluturimin e saj të parë deri në vitin 2019. SHBA, përfundon Euromonitor International, “ka patur një vit të trazuar”.

Qyteti i Nju Jorkut, me 13.5 milion vizitorë që pritet, është i vetmi qytet në të gjithë Amerikën për të kryesuar listën duke u renditur në vendin e 20. Miami shfaqet në vendin e 22, ndërsa Los Angeles dhe Las Vegas renditen në vendin e 27 dhe 28.

Euromonitor International thekson se ndërkohë që Zyra Shtetërore e Turizmit njoftoi në shtator 2017 se numri i vizitorëve ka rënë me 5% nga viti në vit.  Ka pasur një rritje prej 2% të vizitorëve në SHBA në vitin 2017. Ndërkohë që kjo rritje është mjaft modeste krahasuar me rajonet e tjera, Euromonitor International thotë se këtë vit “qytetet në të gjithë Amerikën patën një rritje të qëndrueshme”.