10 gjëra të çuditshme që ndodhin në trupin e një gruaje

Në Greqinë e lashtë, gratë konsideroheshin një specie e ndryshme nga burrat për shkak të asaj se sa të ndryshëm ishin në trupat dhe virtytet e tyre.

Dhe po aq sa janë ndryshuar të drejtat civile, ka ende shumë mistere lidhur me trupin femëror. Bright Side ka marrë në studim çdo detaj që mundet për t’ju treguar fakte të reja për një pjesë të madhe të popullsisë dhe disa prej tyre mund të befasojnë edhe njerëzit më të ditur.

1

Përzierja në mëngjes është shenjë e mirë për nënat e ardhshme
Shkencëtarët nga Universiteti i Kolorados kanë gjetur se sëmundja e mëngjesit gjatë shtatzënisë është në fakt një mekanizëm përballues, duke ndihmuar fetusin të shmangë toksinat nga peshqit, mishi dhe shpendët që konsumon nëna. Gjithashtu, nëse ju keni të vjellja ose marramendje në mëngjes, kjo mund të jetë një shenjë e një fëmije të fortë, pasi sipas Shqyrtimit të Shifrës së Biologjisë, gratë që kanë këto simptoma në mëngjes kanë shanse të konsiderueshme më të ulëta për abort.

2

Gratë janë shumë të ndjeshme ndaj zhurmave
Në moshë shumë të re, gratë mund të njohin ose dallojnë edhe zhurmat më të vogla. Një fëmijë një javësh, me të qarën e vet i tregon nënës llojin e zërit. Kjo aftësi mund të jetë e dobishme jo vetëm për t’u kujdesur për fëmijën, por edhe për të kuptuar kur njerëzit ju gënjejnë.

3

Simptomat PMS vijnë dhe shkojnë me moshën
Femrat kanë më shumë të ngjarë të përjetojnë simptomat PMS në adoleshencën e tyre të hershme dhe pas 40-tave, pasi ato janë vitet e ndryshimeve më të mëdha hormonale. Simptomat mund të përfshijnë, dhimbje koke, ndryshime të lëkurës dhe dhimbje të muskujve.

4

Zgjimi është i njëjtë për trurin femëror
Në trurin femëror, e njëjta pjesë do të “ndriçohet” në një MRI në rastet e zgjimit të shkaktuar nga një partner, si dhe ato të shkaktuara nga të menduarit rreth ushqimit. Është edhe më e dukshme kur një grua ka neps për ushqim gjatë shtatzënisë.

5

Kromozomi X është pjesë e një sistemi të mirë imunitar
Sipas shkencëtarëve nga Universiteti i Gentit, kromozomi X që është përgjegjës për lindjen e një foshnjeje paketon më shumë mikro-ARN, e cila forcon sistemin imunitar të foshnjës dhe ul rrezikun e kancerit.

6

Gratë marrin më shumë sëmundje
Maya Saleh nga Qendra e Kërkimit të Universitetit McGill për Trajtimet Komplekse ka gjetur se estrogjeni i hormoneve, i cili është më i pranishëm tek femrat sesa meshkujt, është përgjegjës për shtypjen e procesit të inflamacionit. Kjo do të thotë se trupat e grave marrin me shpejt dhe më lehtë sëmundje se meshkujt. Estrogjeni gjithashtu ngadalëson plakjen e trupit, kështu që ata kanë gjasa të jetojnë më gjatë.

7

Gratë janë të lidhura në mënyrë biologjike me alfën femërore
Biologjikisht, femrat janë më të predispozuara për t’u bashkuar dhe për të mbajtur paqen në një grup sesa meshkujt. Dhe një alfa-femër është një dirigjente e sjelljes shoqërore dhe një paqeruajtëse.

8

Gjinjtë nuk janë të njëjta tek çdo femër
Një sasi jashtëzakonisht e vogël e grave në botë kanë gjinjë me madhësi të nëjtë, sepse zakonisht, njëra është më e madhe se tjetra. Asnjë pjesë e trupit të njeriut nuk është plotësisht simetrike.

9

Femrat janë më të sinqerta
Ndërsa truri mashkullor është më i madh, femrat tregojnë rreth 3% rezultate më të mira në testet e inteligjencës. Kjo aftësi për të bërë gjëra të shumëfishta në të njëjtën kohë është shkaktuar nga një ndryshim në strukturën e cerebellumit të tyre. Kjo zonë e trurit është më e madhe tek femrat dhe ka rreth 30% më shumë lidhje nervore në të se sa në trurin e meshkujve.

10

Kontrolli i lindjes ndikon në atraktivitetin fizik
Është vërtetuar shkencërisht se meshkujt zakonisht shtyhen tek femrat pjellore edhe nëse një fëmijë nuk është një qëllim në marrëdhëniet e tyre. Ata e kuptojnë këtë nga aroma dhe tendenca të tjera biologjike. Kontrolli i lindjes ul atraktivitetin e femrave meqë shton hormonet “burrërore” dhe eliminon aftësinë për të mbetur shtatzënë.