EUROPA është këtu, është vendlindja JOTE

Zyra e Integrimit Europian Bashkia e Vau Dejës , sot mirëpriti në ambjentet e saj Z Orlando Fusco Menaxher i programit Qeverisja e Mirë, Delegacioni i Bashkimit Europian ne Shqiperi , Z.Bekim Murati Drejtor i Pergjithshëm i AMVV, Znj. Jolanda Trebicka , Drejtuese e Projektit “”Bashkite per Europe” Znj.Iva Çoku , Eksperte e Projektit “Bashkite per Europe” per të diskutuar mbi Rolin e Bashkive në Proçesin e Integrimit Europian ! Te pranishem Prefekti Çesk Millja, Kryetari i Qarkut Z. Hilmi Lakti , Drejtuesha e IE Bashkia Dropull Eva Pano Perfaqsues inzyres IE Tepelene Aleksander Toti !
Shqipëria s’mund dhe s’duhet të humbë më trenin e perëndimit. Është bëre shumë,e ka ende pë tu bëre.

BE është destinacioni ynë. Sot BE dhe Bashkia Vau Dejës diskutojnë mbi mundësite , wë përfitojnë Bashkitë nga projektet e BE. Ka ardhur koha që punojmë dhe projektojmë çdo çast, është pjesë e vizionit tonë për të nesërmen.Ne e meritojmë të jemi me dinjitet në familjen e vendeve dhe popujve të Evropës.

E per te deshmuar këte konkurojme me vlera !

Europa eshte ketu – Eshte vendllindja jote . Rendesia e kontributit vullnetar per zhvillimin e komunitetit , eshte kryefjala e ketij evenimenti local .

Vau Dejës është një qytet që është projektuar drejt të ardhmes, drej BE.. Këto përbëjnë inkurajimin për objektivat tona, ashtu sikundër mbështetja e Qeverisë na krijojnë besimin se, jemi në rrugën e duhur.Per kete ne zhvilluam nje interviste me Znj Entela Kolaj Drejtuesja e zyres Integrimit Europian ne Bashkine e Vaut te Dejes.

Znj Entela Se pari na lejoni te urojme per kete aktivitet kaq dinjitoz e te bukur , qe kaloi permasat e nje aktiviteti lokal per nga organizemi.Kush eshte qellimi I ketij Workshopi?

-Eshte aktiviteti ose takimi me I rendesishem I vitit per Bashkine tone.Roli I Bashkive ne Procesin e Integrimit Europian , Si dhe Progresi I Bashkive ne Procesin e Integrimit Europian . Shqiperia s mund dhe sduhet te humb me trenin e perendimit .Eshte bere shume qe ajo te vonohet ,nuk eshte e deshtuar eshte e pandihmuar , eshte e penguar .

E per kete sot u diskutua shume .Dua te falenderoj saj Z Orlando Fusco Menaxher i programit Qeverisja e Mirë, Delegacioni i Bashkimit Europian ne Shqiperi , Z.Bekim Murati Drejtor i Pergjithshëm i AMVV, Znj. Jolanda Trebicka , Drejtuese e Projektit “”Bashkite per Europe” Znj.Iva Çoku , Eksperte e Projektit “Bashkite per Europe”Administratorin , bashkpuntorin , kolegun tim Z Ermir Shimaj per kontributin e rendesishem qe japin perdite per perqasjen e Bashkise tone me Komunitetin Europian ..
E ardhmja e shqiperise , e Vaut te Dejes sheh nga Perendimi , aspiratat tona jane per tu bashkuar familjes Europiane , te ciles I perkasim .
Znj Entela perse ky takim kaq I rendesishem ,u zhvillua ne Njesine Administrative Bushat ?

–    Nuk ishte rastesi zgjedhja e Njesise Administrative Bushat , por e mire studjuar dhe kordinuar me drejtuesit e    Projektit .Kjo per shkak te cultures , historise te shkuares, sotmes e te ardhmes se Bushatit .U punua gjate per kete axhente , per vendin , njerezit , rendesine .Dihet tashme , jane stabdartet ato qe na bejne pjese te Europes , jemi vete ne .Cfare bejme ne per shtepine tone , lagjen , komunitetin , Qytetin tone .Pikerisht kjo eshte arsyeja , vullnetarizmi , nje individ qe me inisiativat , tre nismat ‘ Ndricimi I Qytetit”, ‘Oksigjen per Bushatin “ dhe me e fundit “Qytet I paster “  ka marre vemendjen tone , dhe te drejtuesve te projektit .Foto Ekspozita e hapur me foto gjate ketyre tre nismave deshmon shume .Po keshtu nje Historik I  Bushatit deshmon vlerat e kesaj treve .Po nuk mbaron ketu pasi Ermirin e ke te kudogjendur ne shkolle,problematikat e perditshme qe ka komuniteti .
Znj Entela Pyetja qe vjen natyrshem eshte Cila eshte vlera e gjithe kesaj pune Vullnetare ? Dhe sa ka perfituar komuniteti , shoqeria , Bushati nga kjo?

–    Sigurisht shume.Vullnetarizmi eshte educate , culture eshte mireqenie , edukim ,shendet , eshte ndjenje komunitare , humanizem , gjitheperfshirje .Vullnetarizmi eshte vlere e shtuar e cdo shoqerie te zhvilluar .Kultivohet ne familje , shkolle , shoqeri .

–    Une mendoj se shoqeria ka nevoje per frrymemarje , dhe kete kush me mire se ne , vete ne mund ta japi , duke ushtruar rolin tone ne shoqeri .
E ashtu sic e thote miku im Ermiri Vullnetarizmi eshte ushtrimi I fundit I demokracise.Ne zgjedhje votojme nje here ne 4 vjet per at ate cilet duam te na drejtojne .Duke vullnetarizuar votojme cdo dite per komunitetin ne te cilin duam te jetojme ..

Te jesh vullnetar nuk eshte profesion, eshte fryme , eshte dashuri , vetem dashuria kaq e madhe per vendlindjen , qytetin tend ta jep kete force.
Nje pyetje lidhur me ekspoziten . ecuria e saj ?

Ekspozita eshte hapur nen kujdesin e vecante te Drejtuesve te Projektit “Bashkite per ne Europe”  Zyres Integrimit Europian Bashkia Vau dejes per tu deshmuar njerezve dhe brezave te rinj , dashurine per vendin , per qytetin ..Pikerisht kjo ishte fjala mbreselense e krytetarit te Qytetit Ermir Shimaj “ Europa eshte ketu , eshte Vendlindja jote”
Nje Pyetje te fundit , cilat jane planet tuaja , per Bushatin dhe Njesite e Tjera Administrative ?

–    ESHTE ne prioritetin tim nisma Qytetare “ Oksigjen per Bushatin” Nje pune e nisur nga Ermiri por qe ka mare gjithe perkushtimin tim.Do finalizohet ideja e tij , me nje super project te zyres Integrimit Europian dhe pertnereve tane .Tani nuk mund te jete me  enderr.Eshte nje kodrine qe  ne e kemi quajtur Syte e parajses , sepse eshte pozsicionuar e tille.

–    Lame gjurme tashme te gjithe atje .

Delegacioni I ardhur dhe nje pjese e te ftuarve kemi pemen tone te miqesise .E kjo inisiative do shtrihet me gjate , pasi interesimi I pjesemarresve ishte shume I madh.