Home » Archives by category » Kulture

Kalorësit shqiptarë Kur mbretërit e Evropës i blinin për egërsinë

Kalorësit shqiptarë Kur mbretërit e Evropës i blinin për egërsinë

 Histori/ Zanati i ushtarit mercenar, si ushtarët shqiptarë pushtuan Evropën, të përshkruar në librin historik të Paolo Petës Një Grasso nga Shqipëria, në ato vite, ishte udhëheqës i 43 heshtave, domethënë i më se njëqind e njëzet kalorësve, që jo medoemos ishin bashkatdhetarët e tij: pra një personazh me njëfarë…

Vatra shqiptare etnike feston Pavarësinë në Kurbin

Vatra shqiptare etnike feston Pavarësinë në Kurbin

Në kuadrin e ditës Kombëtare të 103 vjetorit të shpalljes së Pavarësisë grupi ” Vatra Shqipëtare Etnike” e themeluar në Kurbin ka organizuar veprimtari artistike. Në një atmosferë mjaft të gëzuar pjesmarrësit kanë sjellë në këtë aktivitet emocionues mbresa dhe kujtime nga trevat shqiptare!. Me ndjenjën e patriotizmit dhe të…

Ja pse Zogu zgjodhi Italinë në vend të Jugosllavisë – Nga INDRO MONTANELLI

Ja pse Zogu zgjodhi Italinë në vend të Jugosllavisë – Nga INDRO MONTANELLI

Çfarë shkruante në veprën e tij voluminoze “Historia e Italisë” gazetari i famshëm Indro Montanelli në kapitujt mbi Zogun dhe prejardhjen e tij, karrierën, marrëdhëniet me italianët dhe pushtimin e ’39? Gazetari i famshëm Italian, i cili la gjurmë të pamohueshme me veprën e tij jo vetëm në Itali, e…

Gjokebibajt e Kryezezit ne rrjedhat e historise.

Gjokebibajt e Kryezezit ne rrjedhat e historise.

Gjokebibajt e Kryezezit ne rrjedhat e historise. Nga:Julian Vlashi Kryezez!Nje vendbanim i hershem qe gjalleron neper nje pjese te lugines s’e Fanit te bashkuar e ngjitet deri thelle ne malin e Matrizes.Ndodhet ne pjesen verilindore te Malesise se Lezhes(Zhupes)!Kryezezi,eshte bajrak i pare nder kater bajraket e Malesise se Lezhes,dhe nje…

Nuk e kam per tragjizem, pasi e djela per ne te krishteret eshte dita me e bukur e javes, dita e Ngjalljes se Krishtit nga vdekja,

Nuk e kam per tragjizem, pasi e djela per ne te krishteret eshte dita me e bukur e javes, dita e Ngjalljes se Krishtit nga vdekja,

Nuk e kam per tragjizem, pasi e djela per ne te krishteret eshte dita me e bukur e javes, dita e Ngjalljes se Krishtit nga vdekja, ne te cilen cdo vdekje dhe trishtim mposhtet nga drita e tij, por nese nuk vendosim te punojme seriozisht si popull, qeveri, opozite, shoqeri…

Më shumë tempullin se sa Hyjin …

Më shumë tempullin se sa Hyjin …

Hypokritḗs në Ungjillin e Mateut (23,13-22), që lexohet në meshën e sotshme sipas kalendarit liturgjik katolik, janë njerëz të veshur me pushtet (dhe petk) fetar që tjetër thonë e tjetër bëjnë. Fjala ka në origjinën e vet kuptimin e aktorit. Në fakt edhe ne kur duam të etiketojmë dikë që…

1 2 3 5