Home » Archives by category » Kulture (Page 3)

Papë Klementi XI-Albani dhe ftillesat e nacionalizmit shqiptar

Papë Klementi XI-Albani dhe ftillesat e nacionalizmit shqiptar

Nga Nikollë Loka, Studiues Megjithëse nacionalizmi është unik në botën moderne, disa elemente të tij ndeshen që herët gjatë zhvillimit historik. Gjurmët e para të nacionalizmit takohen te hebrenjtë që e konsideronin veten popull i zgjedhur, superior, një popull me histori të vetën, të dallueshme prej popujve të tjerë. Grekët…

Ismail Kadare rrëfehet për “La Repubblica”: Flet për diktaturën, librat, serbët, Kosovën dhe pse nuk do të bëhet President

Ismail Kadare rrëfehet për “La Repubblica”: Flet për diktaturën, librat, serbët, Kosovën dhe pse nuk do të bëhet President

Në një intervistë për “La Repubblica”, Kadare rrëfen Shqipërinë mes së kaluarës dhe së ardhmes. Shkrimtari, i ndodhur në Tiranë për të prezantuar librin e tij të fundit “Mëngjeset në Kafe Rostand”, flet edhe për marrëdhënien me diktatorin shqiptar Enver Hoxha, patriotin e tij. Në qendër të mendimeve, e ardhmja…

Nen sqetullen e (As) Kujt!

Nen sqetullen e (As) Kujt!

Nga Azem Parllaku Si në rrallë rajone të tjera të botës, Ballkani është vendi ku, në të kaluarën kanë ndodhur shumë ngjarje historike, të cilat janë reflektuar në gjeopolitikë, sic janë luftërat për interesa të ndryshme ekonomike e politike, shoqëruar shpesh me ndryshime kufijsh, ngushtime e zgjerime territoresh, shkëmbime të…

Liber-Permasat e ndergjegjes

Liber-Permasat e ndergjegjes

Janë të rrallë shkrimtarët që të jenë kaq produktiv si Ramadan Haziri, i cili vetëm në pesëmbëdhjetë vjetët e fundit (prej 1999 deri më 2014) ka botuar 30 vepra letrare: romane, publicistikë, tregime, drama. Si historian që është me profesion, e që një pjesë të historinë së jetës së vet…